Den udvidede familie

Fremtidens fællesskaber og familie

Karen Lumholt har siden 1998 været en del af den familiepolitiske debat i Danmark. Mere end 200 interviews, kronikker og debatter om emnet vidner om dette.

Karen har skrevet to bøger om emnet, været familierådgiver, brevkasseredaktør og var i 2014 med til at stifte Familiepolitisk Netværk. Siden er det på mange måder lykkedes at få familiepolitikken på mediedagsordenen i Danmark.

tv2 news1
Familiepolitisk Netværk præsenterede seksten anbefalinger til en visionær familiepolitik i april 2016. Anbefalingerne var del af et velunderbygget idekatalog, som siden er blevet modtaget positivt af mange politikere og organisationer.

Karen Lumholts fokus er den måde, vi indretter hverdags- og samfundslivet på. Hensynet til det helt lille barns grundlæggende behov for nære og empatiske relationer i hverdagen (forældre, bedsteforældre, søskende, naboer, familie-venner, nærsamfund) er blevet overset igennem de seneste årtier.

Institutionaliseringsgraden i Danmark er den største i verden. Begge forældre har haft arbejdsmarkedet som vigtigste identitetsgiver og maksimalt arbejdsudbud har været det politiske hovedmål.

I samme periode har institutionerne været presset i retning af kvantitet frem for kvalitet og administration og styring frem for pædagogik. Stik imod hvad mange tror, er de helt små børns følelsesmæssige og sproglige udvikling i stigende grad forsømt. Små børn udvikler eksempelvis ikke sit sprog af at tale med andre 1-2 årige, men ved samvær med nære, empatiske voksne, der med sproget som en naturlig del viser dem verden. Mange forældre ved udmærket godt at den er gal og lider under krydspres, stress og dårlig samvittighed.

Det handler om politik og samfundsøkonomi – men også om den måde vi prioriterer i hverdagen.

Bogforside
Karens og Marie Krauls bog om familielivet som et arbejdsfællesskab, der danner og skaber mening.
Skærmbillede 2016-08-19 kl. 11.48.27
Karens og Karin Hegelunds bog om hvordan forældre støtter op om deres børns skolegang.
Bogen "Fra biks til business - når kvinder tænker vækst" handler også om work-life balance.
Karens bog “Fra biks til business – når kvinder tænker vækst” handler også om work-life balance.
Karens bøger om familie og familie-/arbejdslivsbalancen
  • Håndbogen for forældre til skolebørn. De første fire år sammen med Karin Hegelund (Borgen, 1998)
  • Børn skal da arbejde. Sådan får du dem til at hjælpe til derhjemme sammen med Marie Kraul (Gyldendal 2009)
  • Fra biks til business – når kvinder tænker vækst – om mikroiværksætteri og balancen mellem familie- og arbejdsliv (Børsen Mikro, 2008)
  • Det personlige samfund og Det relationelle menneske – bøgerne er en kritik af et samfund, der underprioriterer relationerne i velfærden – sammen med Jonas Norgaard Mortensen (Vindelsti, 2015)

Herudover har Karen Lumholt sammen med Sofie Maria Brand gennem halvandet år samlet stof til og formidlet 16 velgennemarbejdede anbefalinger til en ny familiepolitik i Danmark:

Skærmbillede 2015-02-05 kl. 15.50.23
16 familiepolitiske anbefalinger – et gennemarbejdet og veldokumenteret idekatalog, der blve modtaget godt af partier, organisationer og medier
På Facebook

Karen Lumholt har sammen med Sofie Maria Brand startet Familiepolitisk Netværk. Se også www.fampol.dk

Stikord

Familiepolitik, work-life balance, Familiepolitisk Netværk, anbefalinger, visioner, deltid, hamsterhjulet, Oprør fra Hverdagen, dagpasning, Fællespladsen, hjemmepasning, nytænkning, arbejdsliv, arbejdsglæde, arbejdslyst, livsfasepolitik, udviklingspsykologi, tilknytning, “Børn skal da arbejde”, arbejdsfællesskab, husholdning, moderskab, fædrebarsel, naturret, Back To Nature 2.0, børn, småbørn, vuggestuer, børnehaver, tilknytning, relationer, kærlighed, tillid, selvværd, stress, angst, depression, mistrivsel, fremmedgørelse, familierelationer, naboskab, barsel, fleksibel barsel, arbejdsdeling, delejobs, delt barsel, babydeltid, babylån, politik, partipolitik, paradigmeskift, kulturkamp, civilsamfund, bedsteforældre, mobilitet, nyuddannet, fertilitet, skilsmisser, husholdning, perfekthedskrav, leveomkostninger, legeaftaler, mobiltelefoner, digitalisering, leg, madlavning, børneinddragelse, vasketøj, fællesskab, håndværk, husligt arbejde, traditioner, bedsteforældre, slægt, videndeling, generationer, havearbejde, håndarbejde, fordybelse, deltagelse, tilhørsforhold, Familien 4.0, Otto Scharmer.

Du kan også booke Karens foredrag via

Foredragslisten eller Sogneaften eller Pædagogen eller DinSkole

Book foredrag

Booking

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

SaveSave

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save