Den nye landsby – fra udkant til fortrop

Levende lokalsamfund og livskraftige landsbyer

Karen Lumholt holder foredrag om hvordan fornyelsen af velfærdssamfundet allerede nu kommer fra “udkantsdanmark” – det decentrale, lokale Danmark, provinsen – og om hvordan tilbagegangen i landdistrikterne allerede flere steder er vendt. Foredraget rummer mange konkrete eksempler, fx på andelsorganisering.

Karen Lumholt har for nylig skrevet forordet til Lise Ravnkildes bog LOVESTORMEN fra Lolland-Falster – læs mere om bogen her.

Fra forordet: “Lolland-Falster Lovestorm har ændret synet på Lolland-Falster. Ikke de professionelle lobbyister og reklamefolk. Ikke politikerne med deres symbolprojekter og skåltaler. Ikke turist- og erhvervsorganisationernes fine tryksager – jo, de har måske været med. Men ingen kan slå det, som er ægte. Det nye billede af Lolland-Falster er skabt af alle dem, der sagde: Nok er nok! Vores landsdel skal ikke tales ned! Vi elsker at bo her – og det skal verden vide!”

Se også Karen Lumholts artikel fra antologien Oprør fra Udkanten – Mulighedernes Land 2.0.

Karen har bidraget til bogen "Oprør fra Udkanten - Mulighedernes Land 2.0"
Karen har bidraget til bogen “Oprør fra Udkanten – Mulighedernes Land 2.0”

Og se Karens artikel i DenOffentlige.dk, som igen og igen bliver delt på de sociale medier: Hemmeligheden om det gode liv på landet

Karen er aktiv i debatten om hvordan landdistrikter, små byer og nærsamfund kan udvikles i stedet for at afvikles. Hun har været med til at starte flere aktive netværk på området, bl.a. Landdistriktspolitisk Netværk.

Landsbyfortællinger

Karen har sammen med Begitta Blahaut fra 2010 til 2014 gennemført 10 forskellige fortælleaftener i landsbyer i Guldborgsund Kommune. Se to videoer om dette projekt herunder.

Stikord: Landdistrikter, udvikling, naboskab, deleøkonomi, fødevarefællesskaber, community organising, nærsamfund, mikrofunding, andelsbevægelse 2.0, folkeaktier, samskabelse, borgerinddragelse, 4. sektor, socialøkonomisk virksomhed, disruption, civil ulydighed, decentralisering vs. centralisering, regionalisering, internationalisering, regionale fødevarer, indkøbsforeninger, økologi, landsbyfællesskaber, arkitektur, infrastruktur , sognemidler, bylaug, foreningsarbejde,

landsbyfortællinger, landsbyidentitet, stolthed, lokalisering, glokal, aktivisme, frivillighed, pragmatisme, samarbejde, tværsektorial, traditioner, kirkens rolle, sundhed, psykisk sundhed, naturen, Back To The Land 2.0, inklusion, hjemmegående, naturen, urban farming, landsbyen i byen, byggeforeningen, bofællesskaber, digitale lokale fællesskaber, Facebook, sociale medier, mobilisering.

Relevante bøger med bidrag af Karen Lumholt
  • Oprør fra udkanten. Mulighedernes land (antologi, Forlaget Hovedland, 2014),
  • Det relationelle menneske (antologi, Vindelsti, 2015)
  • Det personlige samfund (antologi, Vindelsti, 2015)
  • Det Gode Liv (antologi, Tidsskrift for Praktisk Teologi, 1998)
  • LOVESTORMEN fra Lolland-Falster (af Lise Ravnkilde, 2017)

Lolland-Falster Lovestorm er en bevægelse, som Karen ser som eksemplarisk.

Facebook: Karen har sammen med Kirsten Sydendal startet Landdistriktspolitisk Netværk.

Karen er også aktiv i Oprør fra Udkanten – mulighedernes land, som både er en hjemmeside, en Facebookside, en bog og en konference.

 

“Mennesker i vores del af verden, ikke mindst de unge sårbare, har godt af at komme tættere på naturen. Både den omgivende og naturen i os selv.”

Du kan også booke Karens foredrag via

Foredragslisten eller Sogneaften eller Pædagogen eller DinSkole

Book foredrag

Booking

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save

Save